lørdag 13. januar 2007

Ung Makt

Ungdom vet ikke helt hvor mye styring de har over samfunnet. Deres valg som forbrukere er representativt for samfunnets økonomiske utvikling. En bevisst forbruker, er en forbruker som vet hvor pengene havner, og innser at pengestrømmen ofte er veldig sjevt fordelt.

Den globale økonomien har gitt oss mange muligheter, og like mange utfordringer. Selv om vi nå får billigere varer og tjenester fra fattigere land, og dermed styrker deres økonomi ved å tilføre ny kapital, er det også mange som utnytter dette grovt. I mange tilfeller havner kun 1% av pengene du gir for en vare, i lommene til den opprinnelige produsenten. Mens resten av pengene forsvinner til bedriftene som markedsfører varene videre, tollavgifter og butikkene som selger varene.

FairTrade er et konsept som garanterer at en rettferdig andel av profitten tilfaller produsenten. 10% skal også gå til humanitære formål i nærområdet til produsenten, som f.eks skoler, sykehus og infrastruktur.

FairTrade er i bunn og grunn en langsiktig økonomisk investering, i tillegg til at det bidrar til et mer rettferdig verdensmarked på kort sikt. Bedre helse, utdanning og infrastruktur for produsenten, vil til slutt bety en høyere effektivitet og dermed et enda bedre verdensmarked for alle.

Vi må kanskje gi litt mer for varen vi skal kjøpe i dag, men det har vi uten tvil råd til. Det lille vi gir, betyr at den fattigere andelen av verden får muligheten til å få det bedre. Både humanitært i dag, og økonomisk i morgen.

Se www.ungmakt.no for mer informasjon

Ingen kommentarer: