tirsdag 30. januar 2007

Dagbladet: Visste at "lykkepillen" er farlig

Les saken på http://www.dagbladet.no/dinside/2007/01/29/490367.html

Legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline (GSK) egne kliniske tester viste at Seroxat ikke hadde den effekten de ønsket, og prøvde også å tåkelegge forskning som tydet på at bruk av middelet kan føre til selvmord blant barn.
(...)
- Selv når de hadde negative studier som viste at Seroxat i noen tilfeller er skadelig for barn, så fortsatte de å si at studiet viste at middelet var effektivt og trygt for barn å bruke


Dette er bare helt utrolig. Dette må da vel føre til en utestengelse fra det norske markedet?
Eller gjør det?

I 2003 ble det forbudt å gi Seroxat til barn under 18 i Storbritannia, og Felleskatalogen advares det mot å gi preparatet til de under 18, og da kun dersom man overvåker pasienten nøye over lang tid.


Så, de kan ikke gi det til folk under 18?
Vel, da er det vel greit? Et legemiddelfirma selger statsfinansiert dop til ungene våre som de vet kan føre til selvmord? Og konsekvensen er at middelet ikke kan brukes på personer under 18?
Hvorfor er ingen i galgen for dette?
Hva er det som gjør at de slipper unna med dette? Er det fordi dopet er lagd på et laberatorium? At de betaler skatter og avgifter?

Seroxat har blitt gitt til unge mennesker som er på vippen. Unge mennesker som er deperimerte. Selv om det ikke var kjørt noen uavhengige tester for å se hvilken virkning det faktisk hadde på pasientene?
Som artikkelen sier: "Legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline (GSK) egne kliniske tester viste at Seroxat ikke hadde den effekten de ønsket". Dette burde da komme frem i kontrolltestene fra Legemiddelverket? Eller testes i det hele tatt dopet før det blir delt ut til ungdommen?

Kan vi i det hele tatt stole på denne gjengen?

Ingen kommentarer: