søndag 21. januar 2007

Hva innebærer det egentlig å eksistere?

Eksistens. Hva innebærer det?
Kan man egentlig bevise at vi i det hele tatt eksisterer?
Descartes sa, "Jeg tenker, derfor er jeg!". Og det har senere blitt hele sentrum av eksistensialismen. Hvis han ikke eksisterte, hvordan kunne han da tvile på sin egen eksistens?

Så det kan vi iallefall si sikkert, vi eksisterer. Men hva betyr det egentlig? I alle år har overlevelse vært det viktigeste eksistens har ført med seg, men nå har mennesket kommet til klart å kommet opp på et nivå som gjør at en del av verdens befolkning faktisk er garantert å få det de trenger for å holde seg i live. Det betyr at vi nå har masse tid til å gjøre andre ting enn bare å holde oss i live. Vi lager fantastiske kunstneriske verker og opplever en masse i våre lange liv. Vi er frigjorte mennesker. Vi har bygget opp en struktur i samfunnet som har gitt oss muligheten til å utvikle fantastisk teknologi som igjen gjør livet enda enklere.

Men dette har sine ulemper også. Mange mennesker har problemer med å takle virkeligheten. Den kan bli for rå for dem. Andre mennesker klarer ikke å forholde seg til den på en måte som gjør at de passer inn i samfunnet. Alle takler det å eksistere på sin egen måte.

I mange land står det fortsatt svært dårlig til, og menneskene som bor der har ingen garanti for å vokse opp. Så lenge de må kjempe kampen for overlevelse hele tiden, vil de aldri få sjansen til å utvikle seg videre. Å bli frie mennesker. År med krig og lidelse setter dem tilbake gang på gang. Ikke før hele verdens befolkning har et trygt livsgrunnlag, kan vi håpe på en mer stabil og fredelig verden. Og det er en av de viktigeste forutsetningen for at vår eksistens varer.

Mennesket har nå mulighet til å utslette seg selv, som eneste levende vesen på vår jord. Men det er bare ett par viktige personer som i realiteten har denne makta. Som sitter på muligheten til å utslette oss alle. Men ingen vil noensinne kunne gjøre noe sånt? Eller kan man trenge en person langt nok tilbake i et hjørne, til at de starter en atomkrig?

En ting er iallefall sikkert. Selv om vår eksistens virker sikker fra dag til dag, vet man aldri hva som kan skje i fremtiden.
Ett mål burde være å gi alle muligheten til å vokse opp trygt, så kan vi kanskje få en ny tidsalder i menneskehistorien. Verdensfred.

Kommer jeg til å få oppleve dette?

Ingen kommentarer: